Peultjes met worteltjes
voor vier personen

 

Wat je nodig hebt:
* 500 gram peultjes
* 500 gram worteltjes (je kunt peentjes nemen, maar ook winterpeen)
* zout
* boter
 
Wat je moet gebruiken:
* een mes
* een pan met deksel
 
Hoe je het moet doen:
 
1. Je begint met de worteltjes:
* Haal het loof van de worteltjes.
* Schrap de worteltjes. (Met een scherp mesje langs de worteltjes strijken, zodat je er een klein velletje afschraapt. De worteltjes worden nu mooi schoon en helder oranje.)
* Als het dunne worteltjes zijn, kunnen ze zo worden gekookt.
* Als het wat dikkere worteltjes zijn, snijd ze dan in stukken van ongeveer vier centimeter, of snijd ze in de lengte door midden.
* Winterpenen snijd je in de lengte in vieren en daarna in stukjes van ongeveer een centimeter dik.
* Was de geraspte en gesneden worteltjes nog een keer goed in schoon water.
* Doe de worteltjes in een pan.
* Doe er water bij, zoveel dat de worteltjes net onder water staan.
* Doe er een beetje zout bij, niet meer dan een half theelepeltje.
* Breng het water aan de kook (dus tot het borrelt).
* Als het water kookt, zet je het vuur laag. Maar let erop dat het water wel blijft koken (borrelen).
* Doe het deksel op de pan.
* Laat de worteltjes zo 10 minuten koken.
 
2. Nu de peultjes:
* Peulen moeten heel jong worden geplukt. Ze moeten nog plat zijn.
* Snijd met een mes de puntjes van de peulen.
* Trek ook de draden van de zijkanten van de peulen zoveel mogelijk eraf.
* Was de peultjes goed met schoonwater.
 
3. Nu moeten de peultjes bij de worteltjes in de pan:
* Zet het vuur onder de pan hoog, zodat het water flink gaat borrelen.
* Doe nu de schoongemaakte peultjes bij de worteltjes.
* Het water weer opnieuw aan de kook brengen, dus tot het borrelt.
* Het vuur laag zetten. Maar let erop dat het water wel blijft koken (borrelen).
* Het deksel op de pan.
* Zo nog 5 minuten laten koken.
* Zet dan het vuur uit.
* Giet het water van de worteltjes en peultjes. (Voorzichtig, het is heet!)
* Doe een klontje boter op de worteltjes en peultjes.
* Schud de pan met het deksel erop even goed door om de boter te laten smelten en te verspreiden tussen de worteltjes en peultjes.
* Strooi een beetje bonenkruid en peterselie over de worteltjes en peultjes.